آسانسور چیست؟
آسانسور در واقع یک اهرم بوسیله محرکه قرقره است که وظیفه آن جابه جایی اجسام از نقطهای به نقطه دیگر در راستای عمودی یا افقی است که معمولا این دستگاه مکانیکی در راستای عمودی حرکت میکند تا جابه جایی در دو ارتفاع غیر یکسان را با سهولت بیشتری انجام دهد.
تعریف بالا در واقع سادهترین تعریف برای این دستگاه مکانیکی پیچیده است!
چراکه آسانسور جزو دستگاههای پیچیده مکانیکی محسوب میگردد و باید نگاهی دقیقتر به ساختار کلی آن داشته باشیم.
به طور کلی، پیچیدگی این ساختار به دلیل وجود قطعات بسیاری است که بوسیله تبادل انرژی الکتریکی، پتانسیل جنبشی و … با یکدیگر در ارتباط هستند.
قطعات تشکیل دهنده آسانسور
همان طور که در بالا بیان کردیم، از ارتباط بین قطعات بسیار زیادی جابه جایی اجسام از یک نقطه به نقطه دیگر صورت میگیرد که این قطعات در کنار هم دستگاه پیچیده مکانیکی را بوجود میآورند که به آن آسانسور میگوییم.
در این بخش قصد داریم تمامی قطعات تشکیل دهنده این دستگاه را معرفی کنیم؛
به زبانی ساده باید بگوییم که برق کل ساختار آسانسور توسط این کنتور تامین میگردد. این کنتور شامل سه فاز بوده که وظیفه آن ایجاد ایمنی جریان در اتصالات کوتاه بین قطعات است. تابلو سه فاز دارای شینه نول و ارت و ترمینالهای سه فاز و نول و ارت است. دو کلید مینیاتوری نیز (روشنایی چراغ تونلی و ..) درون آن تعبیه شده است. بر روی درب آن نیز یک کلید سه فاز غلطکی و سه چراغ سیگنال وجود دارد. روشن بودن چراغها نشان دهنده وجود سه فاز و دلیل کلید سه فاز قطع کامل مدار سه فاز اسانسور است.
تابلو سه فاز وظیفه تامین برق موتور و تابلوی کنترل، برق چراغهای چاله و اتاقک موتورخانه، برق پریزهای چاله و اتاقک موتورخانه را دارد.
این کابل تشکیل شده از یک رشته کابلهای بهم چسبیده که جریان برق از آنها عبور کرده و به مقصد میرسد. برای آسانسورهای با سرعت بالا یا نصب شده در ساختمانهای مرتفع، پوشش تراول کابل ضخیم تر بوده و در بافت آن از رشته های مقاوم در برابر کشش و تنش استفاده میشود. این گونه کابلها معمولا با رشتههایی از سیم بکسل کنار یکدیگر قرار میگیرند. در واقع برق توسط این کابلها اتاقک متصل میشود.
واسط بین تابلو فرمان و تجهیزات الکتریکی کابین، قطعهای به نام جعبه رویزیون است. جعبه رویزیون در بالای اتاقک آسانسور واقع شده است. مرحله اول سرویس و تعمیر آسانسور، فعال کردن کلید جعبه رویزیون است.
وظیفه این قطعه ایجاد تعادل برای کابین آسانسور بوده، همچنین قرقرههایی که به وزنه تعادل وصل شده اند باید مجهز به وسایلی باشند تا از بروز مواردی همچون خارج شدن طنابهای آویز از شیارهای فلکه و ورود اشیا بین طناب و شیارهای آن جلوگیری نماید که این وظیفه نیز جزو وظایف وزنه تعادل است. داخل این وزنهها، وزنههایی با وزن 35kg قرار گرفته شده اند که بر اساس نوع آسانسور و کاربری آن تعداد این وزنهها کاهش یا افزایش مییابد.
-
سیم بکسل :
سیم بکسل، مجموعهای از رشتههای فولادی است که متشکل از 3 بخش اصلی سیم فولادی Wire، رشته Strand و مغزی سیم بکسل Core بوده که وظیفه جابه جایی کابین آسانسور را بر عهده دارد.
قلاب سر بکسل نام قطعهای بین چهار چوب کابین و چهارچوب وزنه تعادل است. همان طور که میدانید، سیم بکسها از یک سو به چهارچوب کابین و از سوی دیگر به چهارچوب وزنه تعادل متصل هستند که این اتصال توسط قطعهای به نام قلاب سربکسل صورت میگیرد. سر بکسل وظیفهای مکانیکی به همراه فنر و قلاب است که سیم بکسل بر روی آن سوار میشود. طبق استاندارد 6303-1، قلاب سربکسل باید قادر باشد در برابر حداقل 80 درصد آن باری که باعث گسیختگی سیم بکسل فولادی میشود، مقاومت کند.
ریل راهنمای آسانسور به منظور هدایت کابین و وزنه تعادل در راستای مسیر حرکت و کمتر کردن حرکات جانبی به همراه جلوگیری از نوسانات بیش از اندازه کابین به کار میروند تا از لرزش کابین به هنگام حرکت جلوگیری کنند، از طرفی این ریلهای راهنما وظیفه حفظ ایمنی حرکت کابین را نیز عهده دارند، زیرا ترمز ایمنی اضطراری (پاراشوت) بر روی این ریلهای راهنما عمل میکند.
تابلو فرمان آسانسور، یکی از مهمترین اجزای الکتریکی این دستگاه پیچیده بوده که وظایف متعددی را برعهده دارد که مختصرا برای شما بیان میکنیم؛
- کنترل سرعت موتور
- کنترل جهت حرکت
- پردازش درخواستها از کابین در طبقات
- کنترل اجزای دیگر متصل به مدار الکتریکی
- حفاظت الکتریکی از قطعات و تجهیزات
- تشخیص موقعیت مکانی کابین
- فرمان مستقیم بر تمامی قطعات الکتریکی
- …
پشت بند ریل صفحهای از جنس فلز است که در محل تلاقی و اتصال دو ریل از پشت با اتصال پیچ و مهره قرار میگیرد. وظیفه این قطعه در واقع نگهداری ریلها در موقعیتی ثابت است.
-
انکودر :
انکودر وظیفه تبدیل حرکات دورانی شفت موتور به کدهای دیجیتال و آنالوگ خوانا برای درایو تابلو فرمان را به عهده دارد که به همراه دیکودر، بهترین حالت حرکت دورانی را برای موتور رقم میزند تا کابین حرکتی آرام و بدون لرزش داشته باشد.
-
لقمه ریل :
معمولا همه افراد در نگاه اول، لقمه ریل آسانسور را به دلیل کوچک بودن قطعات آن، قطعهای کم اهمیت میدانند. اما در اصل اینگونه نیست! لقمه ریل وظیفه ثابت نگهداشتن قطعه مهم دسته نگهدارنده سنسور شالتر پروانهای به ریل را دارد.
-
براکت :
یکی از مهمترین وظایف براکت، مهار کردن ریلهای هدایت کننده کابین است. براکت همچنین در تصحیح ناشاقولی چاهک آسانسور نیز کاربرد دارد. اگر براکتها به صورت صحیح نصب شوند، حرکت کابین در سراسر ریلها بسیار آرام و بدون سر و صدا خواهد بود.
فلکه هرزگرد یکی از سکشنهای مهم و اساسی در سیستم تعلیق آسانسور بوده که برای انتقال قدرت و نیروی موتور و حرکت به سیم بکسل به کار میرود. در نتیجه، نیروی کششی که در اثر اصطکاک ایجاد شده بین سیم بکسل و سطح شیارهای فلکه خواهد بود.
-
گاورنر :
گاورنر یکی از ابزارهای مهم در حفظ امنیت این دستگاه مکانیکی است. در واقع گاورنر نوعی ترمز مکانیکی الکتریکی است که برای توقف کابین در مواقع سقوط یا در زمانیکه کابین با سرعت بیش از حد مجاز رو به پایین حرکت کند، جلوی سقوط کابین را میگیرد.
-
کفشک :
سنسورهای دور انداز و سنسور استپ طبقه، جایگزین سنسورهای ثابت شده اند. این سنسورها به وسیله تراول کابل به مدار فرمان متصل شده و کار شناسایی را انجام میدهند. در هر طبقه به جای یک سنسور از یک عدد آهنربا استفاده شده که به محض قرار گرفتن سنسور روی کابین مقابل آهنربا، سنسور عمل کرده و پالسی به مدار فرمان ارسال میکند. به این طریق به راحتی مدار کنترل شده و کابین در جای لازم میایستد. الکترو سیگنال در واقع مجموعهای از فرآیندهای بین سنسورها جهت کارکرد صحیح آسانسور است.
این قفلها بیشتر در آسانسورهای قدیمی استفاده میشدند که در بخش دیواره آسانسور دو جفره به قطر 4 میلی متر وجود داشته که معمولا با کلید مخصوص درب لولایی قابل باز و بسته شدن است.
مگنت درب بازکن از یک سیم پیچ مغناطیسی و یک اهرم و یک جک تشکیل شده که بر روی کابین و طرف قفل ایمنی درب زبقات نصب میشود.
به این صورت که قفل درب هنگام رسیدن به طبقات با فشار این مگنت باز میشوند. هرگاه کابین مقابل طبقهای که در آن توقف دارد برسد، مگنت درب بازکن هم زمان با آسانسور از کار افتاده و اهرم آن که تحت فشار جک عمل میکند اهرم قفل را به عقب رانده و زبانه قفل از لنگه در بیرون آمده و اجازه باز شدن درب را میدهد.
آرامبند آسانسور قطعهای مهم در دربهای لولایی محسوب میشود، چراکه باتوجه به وزن بالای دربهای لولایی، عدم وجود آرام بند میتواند به بدنه ورودی هر طبقه و یا حتی بدنه کابین آسیب جدی وارد کند. البته امروزه دیکتاتورها، نقش آرام بند را در آسانسورهای امروزی ایفا میکنند.
کرپی یک نوع بست U شکل که برای بستن پایه و قلاب سیم بکسل یا بالابر ساختمانی استفاده میشود. البته با توجه به نوع کابین و قطعات دیگر، تعداد این بستها در آسانسور متفاوت خواهد بود.
-
بافر ضربه گیر :
بافر ضربه گیر قطعهای فنری شکل است که در پایین چاهک نصب شده و کارکرد آن برای زمانی است که آسانسور با 15٪ سرعت بیش از حد مجاز تعیین شده به سوی پایین حرکت کند و هیچ یک از قطعات ایمنی سرعت گیر یا نگهدارنده نظیر پاراشوت عمل نکنند، بافر ضربه گیر به عنوان غول مرحله آخر در پایین چاهک، جان مسافرین یا تکنسینهای داخل کابین را به راحتی نجات خواهد داد.
بست تراول وسیلهای برای مهار کردن تراول کابل که از تابلو فرمان داخل اتاقک به کابین داخل چاهک متصل شده است و این بستها اغلب به صورت معلق نصب میگردند.
-
پایه موتور گیربکس :
پایه موتور گیربکس آسانسور یا همان شاسی موتور گیربکس قطعهای است که جهت ثبات گیربکس نصب میشود. پایه های مربوط به موتور و گیربکس و همچنین پایه فلکه انحراف با استفاده از انواع ناودانی و تیرآهن صنعتی پس از برش و پانچ سوراخهای لازم در قسمت جوشکاری توسط تکنسین نصب میگردد تا فشار وارده بر گیربکس، در محل استقرار آن انحراف ایجاد نکند.
-
لاستیک زیر موتور آسانسور :
لاستیک زیر موتور به دلیل جلوگیری از لرزش موتور در هنگام کارکرد آن تعبیه شده است. وجود این لاستیک در زیر موتور ضروری بوده چراکه لرزش موتور و اصطکاک آن با سطوح ممکن است صدماتی جدی به به موتور وارد کند.
-
درب آسانسور :
با توجه به نیاز محفظهای برای ورود و خروج افراد و تجهیزات از داخل کابین، محلی را برای درب بر روی کابین و طبقات در نظر میگیرند. درب آسانسور متشکل از 3 حالت گوناگون است که در این بخش به هریک از آنها به طور مجزا میپردازیم؛
-
درب لولایی یا ساده
-
درب سانترال یا نیمه اتوماتیک
-
درب تلسکوپی یا تمام اتوماتیک
درب لولایی یا ساده :
این دربها معمولا به دلیل سادگی طراحی و متریال سطح پایین یا متوسطی که اغلب در ساختشان استفاده شده است، دارای قیمتی پایین و مناسب هستند، اما معایب بسیار زیاد این دربها سبب شده تا در ساختمانهای جدید کمتر به فکر استفاده از این دربها برای آسانسورهای خود بیافتند، چراکه وزن بالای این دربها و بیشینه محور باز شدن آن که حدود 90 درجه است، محدودیتهای بسیاری را برای رفت و آمد مسافرین رقم میزند. ولی به طور کلی اگر به دنبال نصب آسانسور با شرایط کاملا اقتصادی هستید، استفاده از این نوع درب را به شما پیشنهاد میکنیم.
درب سانترال یا نیمه اتوماتیک :
امروزه اکثر ساختمانهای مسکونی، اداری، درمانی و تجاری از دربهای سانترال برای آسانسورهای خود استفاده میکنند، چراکه تنها عیب وارده به این نوع دربها نسبت به درب لولایی، قیمت بالاتر این دربها بوده و مزیتهای بیشترشان موجب شده که خریداران، قید اضافی قیمت را بزنند و تن به خرید درب سانترال یا نیمه اتوماتیک دهند. از مزیتهای این دربها میتوان به باز شدن درب از وسط با زاویه 90 درجه نسبت به دیوار اشاره کرد که به مراتب شرایط راحتتری را برای ورود و خروج افراد و تجهیزات به داخل کابین رقم میزند.
درب تلسکوپی یا تمام اتوماتیک :
علت نامگذاری این دربها از ساختارشان مشخص بوده، چراکه همانند تلسکوپ که دو الی سه لوله دارای عدسی داخل هم قرار دارند که برای تنظیم تلسکوپ باید این لولهها را از هم باز کنیم، در دربهای تمام اتوماتیک نیز، دو لته درب در یک راستا قرار دارند که یکی از آنها سریعتر از دیگری باز میشود. شاید یکی از عیبهای این دربها باز شدن درب تنها از یک جهت خاص باشد. اما طبق گزارشات تکنسینهای آسانسور، خرابی این دربها به مراتب از دربهای سانترال کمتر است. پس اگر به دنبال بهینه سازی هزینههای سرویس و تعمیر آسانسور خود در آینده هستید، بهتر است از این دربها برای آسانسور خود استفاده کنید.
شالترها یا میکروسوئیچها قطعاتی هستند که در ابتدا و انتهای چاله آسانسور قرار میگیرند تا از خطرات احتمالی مانند برخورد کابین با کف و یا سقف جلوگیری شود و بسته به نوع تابلوفرمان مورد استفاده، ممکن است در هر ردیف از 4 الی 8 عدد شالتر استفاده شود.
-
پاراشوت :
یکی از حیاتی ترین بخشهای آسانسور، سکشن پاراشوت است که برای متوقف کردن کابین به کار میرود(حتی در اثر پاره شدن سیستم آویز). در صورتی که سرعت کابین بیشتر از حد معمول گردد، فکهای پاراشوت آسانسور از دوطرف با ریل آسانسور درگیر شده و مانع از سقوط کابین میشوند. از این حیث، پاراشوت یکی از قطعات ایمنی مهم آسانسور محسوب میشود که وجود آن در برای این دستگاه مکانیکی پیچیده بسیار حائز اهمیت است.
-
کلید قارچی یا استپ قارچی :
کلید قارچی یا استپ قارچی قطع اضطراری کلیدی است که در کنار ماشینآلات و خطوط صنعتی قرار میگیرد. وظیفه این کلید تغییر وضعیت دستگاه از حالت خطر به حالت امن در هنگا بروز خطرات است.
-
میکروسوئیچ غلطکی:
میکروسوئیچ از ابزارهای کلیدزنی در صنعت برق به شمار میرود و کاربردهای بسیار متنوعی در صنعت برق دارند، معمولا اغلب لوازمی که در روز با آنها سر و کار داریم، از میکروسوئیچهایی تشکیل شده است. در واقع میکروسوئیچها کارکردهای بسیاری در صنعت داشته که یکی از مهمترین کارکردهای آن در صنعت آسانسور است.
-
روغندان :
روغندان، قطعهای کوچک بالای کابین آسانسور است و در مکانی نصب شده که شکاف جلویی روغندان دو طرف ریل محاط میکند. نصب روغندان معمولا، توسط دو پایه و دو پیچ نمره ۱۰ انجام میشود. یکی از مهمترین ملاحظات آسانسور روغنکاری آن است که معمولا در سرویسهای 20 یا 30 روزه توسط تکنسین متخصص صورت میگیرد. از این جهت روغندان و رسیدگی صحیح به آن، نقشی حیاتی در سلامت آسانسور خواهد داشت.
-
پریز صنعتی :
پریزهای صنعتی از لحاظ ظاهری، تفاوت زیادی با پریزهای معمولی ندارند، اما این پریزها به گونهای طراحی شده اند که امکان اتصال هر قطعه الکتریکی به آنها وجود داشته و از لحاظ اتصالات، با هزینه برق کمتر، انرژی الکتریکی مورد نیاز را تامین گردانند. نکته مهم دیگر این است که پریزهای صنعتی جهت کار در فشار جریان و ولتاژ بالا تهیه شده اند تا بتوانند از خطرات احتمالی جلوگیری نمایند.
-
شستیها :
شستی یا همان شاسی آسانسور در واقع صفحهای است که مسافرین از طریق آن فرمان حرکت کابین را به تابلو فرمان آسانسور ارسال میکنند تا کابین به طبقه مورد نظرشان حرکت کند. ضمن شستی شماره طبقات، شاسیهای دیگری نظیر فن تهویه هوا و آژیر خطر به همراه شاسیهای بازکننده و بسته کننده درب وجود دارد که فرمان را مستقیما از تابلو فرمان به درب آسانسور منتقل مینماید. برخی از آسانسورها شاسیهای بیشتری هم دارند که در واقع آپشنهای بیشتری دارند که روی تابلو فرمان ست شده اند.
-
سنسور درب :
سنسور درب یا فوتوسل، یک سنسور نوری است که بر روی بدنه کابین و مقابل درب نصب میشود که وظیفه آن شناسایی موانع مقابل درب است که درب به طور ناگهانی بسته نشود یا اگر شخص و تجهیزات به طور کامل وارد کابین نشده باشد، کابین ناگهان حرکت نکند.
-
سنسور اورلود :
سنسور اورلود، یکی از سیستمهای امنیتی آسانسور محسوب میشود. وظیفه اصلی سنسور اورلود اندازه گیری وزن کابین است. چنانچه وزن کابین بیش از حد مجاز باشد، سنسور اورلود از حرکت کابین به دلایل امنیتی جلوگیری میکند.
-
کابین :
کابین جزو قطعات اصلی این دستگاه پیچیده محسوب میشود. چراکه بدون وجود کابین، جابه جایی غیر ممکن خواهد بود. کابین در واقع فضایی است که وظیفه حمل مسافرین و تجهیزات را از نقطهای به نقطه دیگر دارد. متریال استفاده شده در کابینهای مختلف متفاوت بوده، به همین جهت قیمتشان نیز با یکدیگر متفاوت است. کابین یکی از اجزایی است که در ظاهر آسانسور تاثیر بسیاری دارد و معمولا خریداران امروزی سعی در خرید کابینهای خوشطرح و لوکس دارند.
انواع آسانسور
آسانسورها از حیث ساخت و نقشه مکانیکیشان بر حسب نیاز جوامع به سه دسته کلی تقسیم میشوند؛
-
آسانسور کششی
-
آسانسور هیدرولیکی
-
آسانسور کارگاهی
آسانسور کششی
آسانسورهای کششی پر استفادهترین آسانسور در قرن گذشته بوده اند. با یک نگاه ساده میتوان فهمید که بیشتر منازل، مجتمعات تجاری و مراکز درمانی بوسیله این نوع از آسانسور تجهیز شده اند.
ساختار کلی این دستگاه متشکل از سیم بکسل، وزنه و فلکه است که بوسیله نیروی گیربکس و الکتروموتور، رشته طنابهای فولادی و سیم بکسلها، کابین را با توجه به پیام ارسالی به تابلو فرمان جابه جا میکند.
کابین این آسانسورها معمولا به صورت بسته بوده و مدلهای شیشهای نیز در برخی اماکن مشاهده شده است.
برندهای معتبری نظیر KONE و SCHINDLER در صنعت آسانسور، سالیان سال خط تولید فعال آسانسورهای کششی را داشته اند و به عنوان برندهای سرآمد این حوزه در جهان شناخته میشوند.
انواع آسانسورهای کششی
آسانسور روملس :
روملس معروف به آسانسور بدون موتورخانه است. اما این فرض غلط است که کلا موتورخانهای در کار نیست، بلکه به جای پشتبام یا بالای اماکن، موتورخانه در چاهک آسانسور قرار دارد و از همان جا مدیریت میشود.
مدل روملس، جایگزین مدلهای قدیمی شد چراکه مزایای بیشتری نسبت به آنها داشت که در پایین به آن اشاره میکنیم؛
مزایای آسانسور روملس
- امکان نصب سریعتر نسبت به آسانسورهای قدیمی
- کم حجم بودن قطعات و لوازم که فضای کمتری را نسبت به آسانسورهای قدیمی اشغال میکند
- امکان دسترسی راحت به تمامی تجهیزات داخل چاهک که سرویس و تعمیر آن به مراتب آسانتر از آسانسورهای قدیمی است
- مصرف برق به مراتب کمتر نسبت به مدلهای قدیمی و صرفه جویی قابل توجه در مصرف برق
- حرکت آرام و بیصدا نسبت به مدلهای قدیمی
آسانسور گیرلس :
گیرلس به عنوان مدلی با سرعت بالا در آسانسورها شناخته میشود. این مدل در عین ساختار ساده خود از پیچیدگیهایی عمیق در علم مهندسی فیزیک بهره مند است که سبب متمایز شدن این مدل نسبت به مدلهای دیگر شده است.
جالب است بدانید سرعت این مدل به 2.6m/s نیز میرسد!!!
آسانسور کششی گیرلس به 3 دسته کلی تک سرعته، دو سرعته و کنترل سرعت هوشمند تقسیم میشود.
مزایای آسانسور گیرلس
- موتور این آسانسور نیازی به روغنکاری ندارد
- حجم کم و وزن کم موتور نسبت به موتورهای گیربکسی که امکان استفاده در مدل روملس را هم فراهم میکند
- مصرف برق کمتر نسبت به مدل گیربکسی و روملس
- حرکت آرام و بیصدا کابین نسبت به مدلهای دیگر
- قطعات و متریال مورد استفاده از کیفیت خوبی برخوردار هستند
آسانسور گیربکسی :
آسانسور گیربکسی مدلی بسیار پر استفاده است. در این مدل، گیربکس به موتور متصل است و سرعت این مدل آسانسور از 1.5m/s تا 2.5m/s متغیر خواهد بود.
در مورد آسانسورهای گیربکسی دو نکته مهم وجود دارد؛
- حداکثر وزن قابل تحمل این آسانسورها حدود 14 تن است
- حداکثر مسافت مورد پیمایش آن حدود 80 متر است
پس اگر این مدل قادر است نیاز شما را مرتفع سازد اقدام به نصب آن کنید.
مزایای آسانسور گیربکسی
- هزینه نصب بسیار کمتر نسبت به مدل گیرلس
- به دلیل پر استفاده بودن در سالیان گذشته، قطعات آن با کیفیت خوب در بازار ایران موجود است و برای تعمیر آن با مشکلی جدی مواجه نخواهیم شد
- متشکل از ساختاری مشخص که رفع خرابی این مدل آسانسور را راحتتر میکند
- در صورت سرویس به موقع، حرکت کابین بسیار آرام و بیصدا خواهد بود
لازم به ذکر است موتور آسانسورهای گیربکسی انواع مختلفی دارد؛
- موتور گیربکس
- موتور الکتریکی
- موتور فلکه گیربکسی
- موتور ترمز الکتریکی
مزایای آسانسور کششی
- امکان استفاده در ساختمانها و اماکن با ارتفاع زیاد
- سرعت بالا در جابه جایی
- تابلو فرمان آسانسورهای کششی بسیار ساده است
- این آسانسورها با سرعت بیشتری نسبت به مدلهای دیگر نصب میشوند
- کنترلگر این مدل در مکانی معین تعریف شده است تا دسترسی به آن بسیار راحت باشد
معایب آسانسور کششی
- هزینه نصب بالاتر نسبت به مدل هیدرولیکی
- در صورت خرابی یا قطعی برق، خارج شدن مسافرین از کابین کار راحتی نیست و به حضور متخصص نیاز است
- به دلیل وجود چاهک و موتورخانه فضای زیادی اشغال میشود
آسانسور هیدرولیکی
این مدل از آسانسور بر پایه نیروی آزاد شده از فشار روغن کار میکند. آسانسور هیدرولیکی به دلیل نوع نیروی محرکه خود که فشار روغن است، نیازی به فضای زیاد نداشته و فضای کمتری را نسبت به مدل کششی اشغال میکند.
بر خلاف مدل کششی، این آسانسور نیازی به موتورخانه هم ندارد و اکثرا برای مسافتهای کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد. از لحاظ ظرفیت گنجایش، این مدل آسانسورها وضعیت بسیار مطلوبی دارند، چراکه جابه جایی آنها در فواصل کوتاه بوده و محدودیت زیادی از لحاظ گنجایش نداشته و برای ظرفیتهای بالا طراحی شده اند.
عامل تامین کننده انرژی آسانسورهای هیدرولیکی متشکل از دو بخش جک و پاوریونیت بوده که جابه جایی را بوسیله فشار روغن رقم میزند.
سیستم محرکه این آسانسور ها به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- سیستم مستقیم : در این سیستم، جک مستقیما به یوک متصل است
- سیتم غیر مسقیم : در این سیستم، جک بوسیله سیم بکسل به یوک متصل میشود
کاربرد آسانسورهای هیدرولیکی؛
- ساختمانهای مسکونی تا 5 طبقه
- پارکینگهای طبقاتی
- مراکز و مجتمعاتی که با برق تک فاز کار میکنند
- مجتمعات درمانی، تجاری، آموزشی و … تا 3 طبقه
مزایای آسانسور هیدرولیکی
- امکان استفاده از کابین شیشهای جهت زیبایی بیشتر کابین
- این آسانسور فضای کمتری را نسبت به آسانسور کششی اشغال میکند
- قطع شدن ناگهانی برق در حرکت آسانسور اختلالی ایجاد نمیکند
- این آسانسور برای پایین آمدن از نیروی جاذبه استفاده میکند
- مصرف انرژی آن به مراتب کمتر از آسانسورهای کششی است
- به دلیل تمرکز انرژی فعال شده از فشار روغن در جهت بالا بردن کابین، این مهم با سرعت و قدرت بیشتری انجام میشود و در ظرفیتهای بالا با مشکل مواجه نمیشود
- ایمنی این مدل آسانسور نسبت به مدل کششی بسیار بیشتر است
- مناسب جهت انتقال بارهای سنگین در فواصل کوتاه
معایب آسانسور هیدرولیکی
- استفاده از برق بیشتر به دلیل استفاده زیاد که سبب افت ولتاژ خواهد شد
- اگر مدت طولانی آسانسور مورد استفاده قرار نگیرد، ابین نشست میکند
- بالا رفتن دمای روغن هیدرولیک در زمان استفاده زیاد از آسانسور
- برخی از حفاریها جهت تجهیز چاهک و جک مدفون، خسارت زیادی را به خریداران وارد میکنند چراکه زیربنای تاسیساتی به طور مناسب مورد بررسی قرار نگرفته است
- آسانسورهای هیدرولیکی بسیار آهسته حرکت میکنند که سرعت کابین در حین حرکت به سختی به 1m/s میرسد
آسانسور کارگاهی و صنعتی
آسانسورهای کارگاهی و صنعتی معمولا برای حمل افراد و بارهای بسیار سنگین تعبیه میشوند. از این رو متریال به کار رفته در این مدل آسانسور مقاومت و طول عمر بیشتری نسبت به مدلهای دیگر دارد.
آسانسورها و بالابرهای کارگاهی به دو دسته کلی نوار دندهای و وینچی تقسیم میشوند.
به دلیل حجم سنگین بار جابه جا شده توسط این آسانسورها، قسمتهای مهمی در سیستم این آسانسورها به کار رفته است که این قسمتها را با وظایفشان مختصرا برای شما بیان میکنیم؛
-
حفاظ اطراف آسانسور
وظیفه این بخش مشخص کردن محدوده کابین و محل قرار گیری اتاقک آسانسور است.
-
نرده امگا
وظیفه این سکشن از آسانسور بیشتر امنیتی بوده و از ورود و خروج افراد و بار به داخل آسانسور در حال حرکت جلوگیری میکند.
-
محدود کنندههای انتهایی
این محدود کنندهها جهت جلوگیری از سقوط آسانسور تعبیه شده اند که در پایین ترین نقطه مسیر ریلها قرار گرفته اند.
-
پاراشوت
همانند آسانسورهای دیگر، آسانسورهای کارگاهی نیز از وجود قطعهای به نام پاراشوت بهره مند هستند که در صورت عمل نکردن محدود کنندههای انتهایی از سقوط آسانسور جلوگیری میکند.
مزایای آسانسورهای کارگاهی و صنعتی
- قدرت بالای انتقال بار در راستای عمودی جهت سهولت و بالا بردن راندمان کارگاهها و کارخانهها
- ایمنی بسیار زیاد به دلیل واقع شدن در محیط کارخانهها و کارگاهها جهت جلوگیری از خسارات ناگهانی
- تعمیر و سرویس راحتتر نسبت به آسانسورهایی که قابلیتهای زیادی دارند
- عمر مفید بالاتر نسبت به آسانسورهای کششی و هیدرولیکی
معایب آسانسورهای کارگاهی و صنعتی
- هزینه بالای تعمیر در صورت خرابی
- هزینه نصب بالاتر نسبت به آسانسورهای کششی و هیدرولیکی به دلیل عدم وجود فراوانی در بین تکنسینهای متخصص این مدل از آسانسور
- اشغال فضای زیاد جهت مستقر شدن اجزای آسانسور
- قطعات آن در بازار داخلی ایران اغلب نایاب است یا از کیفیت خوبی برخوردار نیست. ( اما نگران نباشید آژیر خطر آماده است تا قطعات این مدل آسانسور را با بالاترین کیفیت برای شما تامین گرداند. )
مراحل نصب آسانسور طبق آخرین استاندارد ملی ساختمان سازی ایران
- تهیه نقشه
- آماده سازی زیر ساخت چاهک آسانسور
- آهن کشی و آماده سازی چاهک آسانسور
- دیوارکشی و محاط نمودن اطراف چاهک آسانسور
- راه اندازی موتورخانه
- آماده سازی مکانهای مورد نظر جهت نصب درب طبقات
- سیمکشی و زیر سازی برقی جهت نصب تابلو برق 3 فاز جهت تامین برق مورد نیاز آسانسور
انیمیشنی از مراجل نصب تخصصی آسانسور را برای شما آماده کردهایم که امیدواریم از مشاهده آن لذت ببرید.
سرویس آسانسور چیست؟
سرویس آسانسور شامل مواردی از قبیل چک کردن و آچارکشی تمامی قطعات و ریزمجموعهها، کنترل کارکرد موتور و هرزگردها، کیفیت کنف سیم بکسلها و در صورت رویت برادهدهی، رسیدگی قبل از خرابی به آنها، تنظیم پاخور یا هم تراز بودن کابین با طبقات، کنترل قفلهای درب طبقات و روان بودن آنها است.
تعمیر آسانسور چیست؟
اکثریت مشتریها تفاوت بین تعمیر آسانسور و سرویس و نگهداری آسانسور را نمیدانند. به هر حال، خوشایند نیست که در پایان یک روز سخت کاری، وقتی به آسانسور مراجعه میکنید متوجه خرابی آسانسور شوید و با کلی وسایل و خرید از پلهها بالا بروید.
بدترین حالت، گیرافتادن در کابین آسانسور یا سقوط آسانسور است که به منظور جلوگیری از این حوادث دلخراش توجه به تعمیر آسانسور الزامی است.
با تشکر از همراهی شما عزیزان، لطفا سوالات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات برای ما ارسال فرمایید تا انجام وظیفه کنیم.